رشد قیمت شتاب گونه یا متوازن مسکن

تهران - با وجود سپری شدن دو ماه نخست سال 1391که تحولاتی را در بخش مسکن به دنبال داشت، وعده وزارت راه وشهرسازی برای تحویل عمده خانه های مهر و رونمایی شهرداری تهران از طرح تفصیلی، اما امسال همه درپی دریافت یک پاسخ هستند،آیا امسال قیمت مسکن رشد شتاب گونه خواهد داشت؟

گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا حاکی است، هفته های آخر سال گذشته تحولات بخش مسکن برخلاف سالهای پیشین بود ، زیرا جزر ومد های بازار ارز و سکه تا حدودی صاحبان سرمایه را مردد ساخته بود که منابع خود را به کدامین سو هدایت کنند ، ملک و املاک یا کماکان بازار مستعد ارز و سکه را برگزینند.

مصطفی قلی خسروی رئیس اتحادیه مشاوران املاک کشوری در گفت وگو با ایرنا اظهار داشت: بررسیهای به عمل امده نشان داد طی دوره خرداد تا اسفند ماه 1390 رشد قیمت مسکن به طور متوسط 20 تا 25 درصد بود ، و در برخی از نقاط کشور این رشد 15 تا 20 درصدی بود.

مرکز آمار ایران براساس داده های ' سیستم سامانه اطلاعات مدیریت معاملات املاک و مستغلات کشور ' گزارش داد در تابستان 1390 قیمت متوسط هر متر مربع زمین یا زمین ساختمانهای مسکونی کلنگی معامله شده در شهر تهران 19 میلیون و 681 هزار ریال بود که نسبت به بهار 1390 رشد 9. 18 درصدی و نسبت به تابستان 1389 افزایش 5. 24 درصد را نشان داد .

همچنین متوسط قیمت خرید و فروش هر متر مربع زیر بنای مسکونی معامله شده در شهر تهران به رقم 20 میلیون و 838 هزار ریال رسید که نسبت به بهار 1390 به میزان هشت درصد رشد داشت و در مقایسه با تابستان 1389 افزایشی برابر با 5. 19 درصد را ثبت کرد .

در عین حال متوسط یک متر مربع زیر بنای مسکونی مورد معامله در منطقه یک شهر تهران در تابستان 1390 برابر با 34 میلیون و 714 هزار ریال به عنوان بالاترین میزان بود ، درحالی که این رقم برای منطقه 18 شهرداری 10 میلیون و 467 هزار ریال اعلام شد .

از سوی دیگر متوسط اجاره ماهانه به علاوه سه درصد ودیعه پرداختی بابت اجاره یک متر مربع زیر بنای مسکونی درتابستان 1390 در شهر تهران رقم 110 هزار و 40 ریال بود که نسبت به فصل بهار 90 و تابستان 1389 به ترتیب 1. 3 درصد و 2. 14 درصد بود وبالاترین در منطقه یک 147 هزار و 609 ریال و کمترین 55 هزار و 131 ریال در منطقه 18 ثبت شد .

بررسی تحولات سال گذشته در بخش ساختمان ومسکن نشان می دهد طرح‌های مختلفی به‌منظور ثبات بخشیدن به بازار مسکن پیاده شد ،اما این طرح ها به دلیل عدم پوشش همه جانبه نتوانست نتایج مورد انتظار را به دنبال داشته باشد .

البته کارشناسان بخش ساختمان ومسکن براین باورند که لازمه اجرایی شدن طرح ها در این بخش داشتن پشتوانه قانونی آنها است که باید از سوی مجلس شورای اسلامی تصویب و برای اجرا ابلاغ شود ،درغیراین صورت به دلیل نبود ضمانت اجرایی امکان پیاده سازی آنها وجود ندارد .

تصمیم به اجرای طرح‌هایی از قبیل تعزیراتی‌شدن بازار مسکن، معضلاتی را هم به‌دنبال داشت که از تاثیرگذاری آن به‌شدت کاست و از آن جمله می‌توان به این نکته اشاره کرد که بسیاری از مالکان، مستاجران خود را وادار به امضای قراردادهایی می‌کردند که در خانه و پشت قرارداد قبلی نوشته شده است؛ در نتیجه این طرح ناقص ماند و عملیاتی نشد.

همچنین طرح دوساله‌شدن قراردادهای اجاره که بسیاری از صاحبخانه‌ها اصلا تمایلی به تنظیم قراردادهای دوساله نداشتند و باز هم مشکلات جدیدی به‌وجود آمد.

از سوی دیگر قانون هدفمندسازی یارانه‌ها به شکل غیرمستقیم تاثیر خود را بر قیمت تمام شده واحد های مسکونی نوساز برجای گذاشت ،زیرا افزایش قیمت سوخت و انرژی برای واحد های تولید‌کننده مصالح ساختمانی تاثیر خود را گذاشته و نمی توان آن را نادیده گرفت .

وزارت راه وشهرسازی با طرح مهر که از دولت هشتم آغاز شد و در این دوره شتاب گرفت به مصاف قیمت ها در این بخش آمده است .

وزیر مسکن وشهرسازی دولت هشتم بارها در نشست های خبری به خبرنگاران وعده داده بود که قیمت واحد های مسکونی مهر برای بهره برداران آورده ای 30 تا 50 میلیون ریالی را به دنبال دارد ، اما اکنون در استان بوشهر که با مرکز فاصله ای بیش از یک هزار و 200 کیلومتر دارد و سطح دستمزدها تفاوت فاحشی با پایتخت دارد ، آورده متوسط افراد برای تحویل خانه های مهر 100 تا 150 میلیون ریال است .

بنابراین چگونه می توان انتظار داشت که قیمت های مسکن برای سالهای گذشته و پیش رو کمتر از نرخ تورم بوده یا باشد .

دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسکن وزارت مسکن وشهرسازی سابق پیشتر اعلام کرده بود سال 1391 با تقاضای یک میلیون و 685 هزار دستگاه واحد مسکونی مواجه هستیم که از این رقم یک میلیون و 155 هزار دستگاه مربوط به تقاضای ناشی از شکل گیری خانوارهای جدید است .

رئیس اتحادیه مشاوران املاک کشور معتقد است :طی سه ماهه آخر سال گذشته روزانه در سطح کشور بیش از 15 هزار معامله خرید وفروش ملک صورت می گرفت ، اما در دو ماهه نخست امسال این امر به پنج تا شش هزار ملک کاهش یافت و انتظار بیش از هر زمان به اتمام واحد های مسکونی مهر است که از سوی وزارت راه وشهرسازی وعده شده است .

خرداد ماه فصل شروع امتحانات دانش آموزان است و در دهه آخر آن آغاز نقل و انتقال املاک اعم از استیجاری و ملکی که در کلان شهرها آمار اینگونه جابه جایی شتاب لازم را دارد و در پی آن رشد قیمت ها را شاهد خواهیم بود .

قرار دادهای ثبت شده در طی دو ماهه نخست امسال اعم از اجاره نامه ،مبایعه نامه و غیره از رقم 255 هزار مورد معامله فراتر رفته که از این رقم اجاره نامه ها در فروردین 1391 برابر با 21 هزار و 750 مورد بود در حالی که در اردیبهشت ماه گذشته از 46 هزار و 700 مورد فراتر رفته بود .

همچنین مبایعه نامه های ملک درسطح کشور فروردین ماه سال جاری 64 هزار و 873 مورد بود که در اردیبهشت ماه با رشد بیش از 65 درصد نسبت به فروردین به رقم 107 هزار و 472 مورد رسید .

کارشناسان مسکن براین باورند که وزارت راه وشهرسازی با طرح مسکن ویژه که دهک های درآمدی متوسط به بالا را هدف گرفته ، تلاش دارد که مانع از شتاب جهشی قیمت در بازار مسکن شود ، اما اغلب مدیران آژانس های املاک در تهران معتقدند قیمت واحد های مسکونی در دو ماهه نخست سال جاری حداقل 20 درصد رشد نسبت به زمستان سال گذشته را تجربه کرده اند.

آگهی های فروش ملک در تهران نشان می دهد که اکنون در منطقه یک این کلان شهر برخی از واحد های مسکونی نوساز، قیمت کف را هر متر مربع 50 میلیون ریال نرخ گذاری کرده اند و از سوی دیگر هرقدر بر تجهیزات و امکانات افزوده شود ارزش آن نیز بالاتر می رود ، از سوی دیگر صاحبان واحد های استیجاری برای ودیعه حداقل 100 میلیون طلب کرده و میزان اجاره ماهانه را ماهانه 10 میلیون ریال به بالا برای مستاجرین تعیین می کنند .

انتظار می رود با شروع کار مجلس نهم و نظارت دقیق دستگاه های ذیربط بر روند تحولات، شرایط متوازنی را در بخش ساختمان ومسکن شاهد باشیم ، هرچند که تحولات بازارهای ثانوی از جمله ارز و سکه نیز سایه خود را براین بخش می گستراند .

۹ خرداد ۱۳۹۱ ۱۰:۴۱