جنس متفاوت هیجان در بازار مسکن

تعداد معاملات انجام شده در بازار مسکن در شهری همچون تهران طی ماه‌های اخیر حداکثر حدود ۱۹هزار معامله بوده است.

به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن-هیبنا، بررسی گزارش های رسمی از تحولات بازار مسکن طی چهار سال اخیر نشان می دهد: به‌ رغم جو روانی حاکم برای انجام معاملات در این بازار و تهییج مردم برای خرید مسکن، تعداد معاملات انجام شده در بازار مسکن در شهری همچون تهران طی ماه‌های اخیر حداکثر حدود ۱۹هزار معامله بوده و این رقم بیشتر از سقف تعداد معاملات به میزان تقریبی ۲۴ هزار معامله که در اردیبهشت ماه ۹۳ ثبت شده نبوده است.

آمارهای رسمی از وضعیت بازار مسکن طی چهار سال گذشته حاکی از آن است که، در تمامی سال‌های مورد بررسی، در ماه فروردین به دلیل مسافرت‌های نوروزی، تعداد معاملات مسکن به حداقل مقدار خود و به رقم تقریبی ۵‌هزار معامله رسیده و در اردیبهشت ماه به میزان تقریبی ۳ برابر نسبت به ماه فروردین رشد می‌کند. ضمن اینکه برای اولین بار از دی ماه ۹۷، نمودار قیمت مسکن در تهران، بالاتر از نمودار تعداد معاملات حرکت کرده و ظاهرا به این زودی قصد بازگشت سیکلی ندارد.

در این میان مهدی بهداد کارشناس بازار مسکن معتقد است جنس هیجانات بازار مسکن در اردیبهشت ماه ۹۳ (به‌عنوان یک نقطه) با جنس هیجانات در اردیبهشت ۹۷ یک تفاوت مهم دارد. این تفاوت از آنجاست که طی چند ماه بعد از حداکثر شدن تعداد معاملات در اردیبهشت ماه ۹۳، قیمت روندی نزولی به خود گرفته و تا مهر ماه همان سال نیز این روند ادامه داشته است. این درحالی است که از اردیبهشت ماه ۹۷ که تعداد معاملات به سقف ۱۹ هزار فقره معامله رسیده است، قیمت کماکان در حال افزایش بوده و شکاف عجیبی در قیمت و تعداد معاملات ایجاد شده است. به نحوی که به‌رغم افت معاملات به حدود ۱۳ هزار فقره در تیرماه ۹۷، قیمت کماکان به روند صعودی خود ادامه می‌دهد.

وی در توضیح چرایی بروز این وضعیت در بازار مسکن اظهار کرد: وضعیت بازدهی سایر بازارها یکی از دلایل اصلی بروز این شکاف بین قیمت و تعداد معاملات است. ویژگی بازار مسکن این است که سهم آن در سبد هزینه خانوار بالا بوده و عمدتا افراد و خانوارها برای ورود به این بازار از ابزارهای اهرمی مانند اخذ تسهیلات از بانک‌ها استفاده می‌کنند. به تعبیر دیگر خصوصا برای گروه‌های متوسط و پایین درآمدی خرید مسکن بدون اخذ تسهیلات در موارد بسیاری قابل‌تصور نیست.

وی ادامه داد: طی ماه‌های گذشته عمده افرادی که توان مالی خود را برای خرید متمرکز کرده و قصد خرید در این بازار را داشتند در جهت شکل‌دهی تقاضای معاملاتی اقدامات لازم را در این بازار انجام دادند. به دلیل محدودیت توان خرید افراد در این بازار و با توجه به افزایش قیمت‌های حادث شده، طبعا تعداد معاملات کاهش پیدا کرده است.

این کارشناس بازار مسکن دلیل دیگر موثر در بروز این وضعیت را نااطمینانی سمت عرضه از آینده توصیف کرد و افزود: عرضه‌کنندگان در بازار مسکن برای عقب نماندن نرخ بازدهی نسبت به بازارهای رقیب نیازمند فرصت بیشتری نسبت به بازار‌های رقیب هستند. به همین دلیل بدون متوقف کردن افزایش قیمت‌ها، تا جایی که بتوانند در این بازار قیمت‌ها را بالا می‌برند. همچنین عرضه‌کنندگان می‌دانند که با توجه به نرخ تورم قابل تصور در آینده بهترین و کم‌ریسک‌ترین بازار برای حفظ ارزش پول خود، نگهداری دارایی‌ها در قالب مسکن است. بنابراین به‌ رغم رشد قیمت‌های مسکن، میل چندانی به عرضه ندارند، چرا که اطمینان دارند در آینده‌ای نه چندان دور می‌توانند نرخ‌های بازدهی بیش ازپیش را خصوصا در واحدهای لوکس یا واحدهای با متراژ پایین بگیرند. بنابراین برای فروش عجله‌ای ندارند.

۱۶ مهر ۱۳۹۷ ۱۴:۴۷