وقتی اخبار جنگ و ناامنی منتشر میشود، سرمایهگذاران تمایل به خروج سرمایه خود از بازارهای بلندمدت مانند مسکن دارند و به سمت داراییهای با نقدشوندگی بالاتر و ریسک کمتر مانند طلا، ارز و حتی بازارهای بینالمللی میروند. این مسئله به کاهش تقاضا در بازار مسکن منجر میشود، و رکود فعلی را عمیقتر میکند.
یکی از پیامدهای این وضعیت، کاهش قیمت مسکن در برخی مناطق است. در شرایطی که اقتصاد کلان تحت تأثیر بیثباتیهای منطقهای قرار میگیرد، معاملات مسکن با کاهش روبرو میشود. این کاهش میتواند در برخی مناطق کشور مشهودتر باشد، به ویژه در شهرهایی که سرمایهگذاریهای خارجی یا کلانمقیاس کمتری دارند. در نتیجه، ممکن است شاهد افت قیمت مسکن باشیم؛ اما این کاهش غالباً پایدار نخواهد بود و ممکن است به شکلی ناپایدار و موقتی رخ دهد.
از سوی دیگر، اخبار جنگ و بحران میتواند فرصتهایی نیز برای سرمایهگذاران ایجاد کند. کاهش قیمتهای مسکن ممکن است برخی از سرمایهگذاران را تشویق به ورود به بازار کند، به خصوص کسانی که به دنبال بهرهبرداری از کاهش کوتاهمدت قیمتها هستند. با این حال، ریسکهای بالای اقتصادی و سیاسی همچنان سرمایهگذاری در این حوزه را چالشبرانگیز میکند.
در نهایت، بازار مسکن ایران در پی اخبار جنگ، به طور کلی با رکودی عمیقتر و البته فرصتهای محدود برای سرمایهگذاری مواجه خواهد بود.
دکتر مهدی روانشادنیا
دکتری تخصصی مهندسی عمران-مهندسی و مدیریت ساخت دانشگاه صنعتی امیرکبیر